نماد سایت خرید خوب

۹ نکته که هنگام خرید پاوربانک باید بدانید؛ راهنمای خرید بهترین پاوربانک بر اساس نیاز

راهنمای خرید پاوربانک خوب مناسب با نیاز شما

تلفن‌ هوشمند، ساعت هوشمند، دست‌بند سلامتی، هدفون بلوتوث، اسپیکر بلوتوث، دوربین ورزشی، تبلت‌ و دیگر ابزارهای دیجیتال، زندگی‌مان را آسان کرده‌اند اما برای اینکه بتوانند در طول روز به ما کمک کنند، باید نیروی کافی داشته باشند، که این نیروی کافی را از باتری خود می‌گیرند. بارها برای خیلی از ماها پیش آمده که برای شارژ دوباره باتری گوشی‌مان به برق شهری دسترسی نداشته باشیم یا شارژر گوشی همراهمان نباشد، چاره چیست؟ خرید پاوربانک یکی از راه حل‌های این مشکل است.


۱. پاوربانک چیست؟

پاوربانک (به انگلیسی: Power bank) یا شارژر همراه وسیله‌ای کاربردی است که چندسالی می‌شود بین مردم طرف‌داران زیادی پیدا کرده است. علت محبوبیت پاوربانک‌ها بیشتر به ضعف باتری تلفن‌های همراه بر می‌گردد، چرا که با استقبال بیشتر مردم از شبکه‌های اجتماعی و زیادترشدن سرعت اینترنت و افزایش استفاده از اینترنت بین افراد، استفاده از تلفن‌های هوشمند نیز بین مردم بیشتر شده و باتری این دستگاه‌ها زودتر تمام می‌شود. همین موضوع باعث رواج خرید پاوربانک بین استفاده‌کنندگان این دستگاه‌ها شده است.

تصویر یک نمونه پاور بانک همراه با کابل USB

تلفن‌های همراه که نام هوشمند را با خود یدک می‌کشند این روزها هرچند بیشتر از گذشته هوشمند شده‌اند و با استفاده از هوش مصنوعی سعی در مدیریت مصرف باتری گوشی دارند، اما بخشی که کمترین پیشرفت را نسبت به باقی بخش‌ها نظیر دوربین و صفحه نمایش داشته، باتری آنهاست. این ضعف در کنار افزایش ساعات استفاده از گوشی تلفن همراه بین مردم، باعث شده وسیله کاربردی مانند پاوربانک به یک لوازم جانبی دیجیتال پرمصرف و ضروری تبدیل شود.

در کنار این نیاز، تنوع مدل و قیمت پاوربانک در بازار به شدت زیاد شده و انتخاب و خرید پاوربانک کاربردی بر اساس نیاز کاربر، به امری سخت تبدیل شده است. در این مقاله خرید خوب به شما می‌گوییم که با رعایت چه نکاتی می‌توانید شارژر همراهی انتخاب کنید که هم عمر طولانی داشته باشد، هم متناسب با نیاز و بودجه شما بهترین پاوربانک قابل انتخاب برای شما باشد هم به گوشی یا تبلت شما صدمه وارد نشود.

۲. انواع پاوربانک

پاوربانک‌ها انواع مختلف دارند. نوع مرسوم پاوربانک با کابل به گوشی یا تبلت شما وصل می‌شود (معمولا کابل جدایی برای این منظور همراه با پاوربانک عرضه می‌شود – در برخی از پاوربانک‌ها کابل USB به پاوربانک متصل است و قابل جداشدن نیست). نوع دیگری از پاوربانک وجود دارد که گوشی شما مانند قاب در آن قرار می‌گیرد. گوشی‌های بسیار کمی در بازار وجود دارند که چنین پاوربانکی برای آنها ساخته شده باشد.

نمونه پاوربانکی که کابل به آن متصل است و جدا نمی‌شود.

اگر گوشی شما جزو گوشی‌های تولید شده در چند سال اخیر باشد، ممکن است از شارژر بی‌سیم پشتیبانی کند، به همین دلیل شرکت‌های سازنده پاوربانک، نوع بی‌سیم آن را نیز وارد بازار کرده‌اند. بسته به نوع گوشی‌تان باید پاوربانک مناسب آن را انتخاب کنید. اگر گوشی اندرویدی دارید احتمالا پاوربانک‌های معمولی که با کابل USB به گوشی وصل می‌شوند، نیاز شما را برطرف خواهند کرد.

نمونه یک پاوربانک بی‌سیم که گوشی با قرارگرفتن روی آن شروع به شارژ شدن می‌کند.

اگر گوشی‌تان از شارژر بی‌سیم پشتیبانی می‌کند این امکان را دارید که یک پاوربانک بی‌سیم خریداری کنید. البته ناگفته نماند پاوربانک‌های بی‌سیم به خاطر تکنولوژی استفاده شده در آنها معمولا قیمت گران‌تری دارند. اگر صاحب یک گوشی اپل هستید کمی دست‌تان بازتر است، چرا که برای آیفون از مدل آیفون ۶ به بعد در بازار قاب پاوربانک دار (smart battery case) وجود دارد.

نمونه پاوربانک که گوشی را به صورت قاب در بر می‌گیرد.

۳. اندازه و وزن پاوربانک

نکته مهمی که شاید هنگام خرید پاوربانک به ذهن‌تان نرسد یا به اندازه کافی به آن دقت نکنید، اندازه و وزن پاوربانک است. یادتان باشد شما قرار است همیشه پاوربانک را همراه‌تان داشته باشید، به این فکر کنید که آن را کجا خواهید گذاشت و به چه وسیله‌ای حمل خواهید کرد. آیا قرار است آن را در جیب کت‌تان بگذارید یا جایی برای آن در کیف دستی‌تان در نظر گرفته‌اید؟ چیزی که بعد از چند ماه استفاده اعصاب‌تان راه خورد خواهد کرد این است که دائم با خود می‌گویید چرا انقدر پاوربانک من بزرگ یا سنگین است، پس هنگام انتخاب و خرید پاور بانک، به وزن و اندازه آن حتما دقت کنید و برای محل نگهداری و نحوه حمل و نقل آن برنامه‌ریزی کنید.

۴. دلیل و نحوه استفاده از پاوربانک

نکته مهم دیگر این است که باید به این قضیه که من قرار است از پاوربانکم کجا استفاده کنم خیلی فکر کنید. آیا پاوربانک را فقط برای مسیر محل کار تا منزل نیاز دارم؟ آیا به یک پاوربانک مخصوص خودرو نیازمندم؟ آیا برای سفر چند روزه قصد خرید پاوربانک دارم؟ آیا قرار است به دشت و کوه بروم و ممکن است چندین روز امکان دسترسی به برق شهری به هیچ وجهی نداشته باشم؟ آیا صرفا به عنوان یک باتری بک آپ نیاز به پاوربانک دارم تا اگر روزی باتری گوشی‌ام خاموش شد از ته کوله‌پشتی پاوربانک را بردارم و گوشی را روشن کنم و به عزیزانم اطلاع دهم که باتری گوشی‌ام تمام شده است؟ آیا دائم در حال بازی کردن خارج از منزل هستم و می‌خواهم بدون توقف بتوانم بازی کنم و ترسی از تمام شدن باتری گوشی نداشته باشم؟

تصویر یک پاوربانک که قابلیت بی‌سیم دارد و از انواع ورودی و خروجی پشتیبانی می‌کند.

دلیل و نحوه استفاده شما از پاوربانک به شما خواهد گفت که چه پاوربانکی متناسب با کار و نیاز شماست. هر چقدر زمان بیشتری دسترسی به منبع انرژی یا برق شهری نداشته باشید باید پاوربانکی با ظرفیت بالا انتخاب کنید (برای مثال پاوربانک ۱۶۰۰۰ میلی‌آمپر یا ۲۰۰۰۰ میلی‌آمپر به بالا).

نمونه یک شارژر همراه استوانه‌ای با ظرفیت کم که در جیب جا می‌گیرد.

از طرفی باید بدانید شارژ کردن پاوربانکی با ظرفیت بالا زمان بیشتری از شما خواهد گرفت. در طرف مقابل اگر اهل کیف و کوله پشتی نیستید و فقط می‌خواهید که پاوربانکی داشته باشید تا اگر روزی در حال رسیدن به خانه باتری گوشی‌تان به اتمام رسید در راه نمانید، نیاز به یک پاوربانک کوچک با ظرفیت کم دارید (بین ۲۵۰۰ میلی‌آمپر تا ۵۰۰۰ میلی‌آمپر).

پاوربانک یک لوازم جانبی دیجیتالی مهم در سفر به حساب می‌آید.

 اگر در همین موقعیت قرار دارید اما کیف یا کوله پشتی دارید می‌توانید به پاوربانکی با ظرفیت متوسط (بین ۵۰۰۰ میلی‌آمپر تا ۱۰۰۰۰ میلی‌آمپر) و یا بالاتر فکر کنید، چرا که دیگر دغدغه وزن و اندازه پاوربانک را ندارید، اما همچنان به زمان بالای مورد نیاز برای شارژ خود پاوربانک نیز فکر کنید. تعادلی بین ظرفیت پاوربانک و زمان در دسترس برای شارژ مجدد پاوربانک، شما را به بهترین گزینه خواهد رساند.

۵. ظرفیت واقعی یا ظرفیت اسمی پاوربانک

پاوربانک‌ها با ظرفیتی به نام میلی‌آمپر ساعت معرفی و شناخته می‌شوند (مثلا از ۲۵۰۰ mAh  گرفته تا ۵۰۰۰۰ mAh). اما این ظرفیت، ظرفیت اسمی این پاوربانک‌هاست، ظرفیت واقعی پاوربانک‌ها عددی که کارخانه سازنده به شما می‌گوید و روی جعبه آن نوشته شده نیست و همیشه عدد کمتری نسبت به ظرفیت اسمی آن است. این فرضیه که اگر گوشی شما باتری ۳۰۰۰ میلی‌آمپری داشته باشد و پاوربانک ۱۲۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی بخرید پس می‌توانید ۴ بار گوشی‌تان را شارژ کنید، کاملا اشتباه است.

نمونه یک پاوربانک که علاوه بر ظرفیت اسمی، ظرفیت واقعی نیز در زیر محصول درج شده است.

اما چرا و چگونه کارخانه‌ها ما را گول می‌زنند؟ چرای داستان این است که اعداد بالاتر به نظر ظرفیت بیشتری دارند و پاوربانک به نظر قوی‌تر می‌رسد، پس آنها این دروغ را به شما می‌گویند. با ذکر یک مثال، راز این کلک بازاریابی و نحوه محاسبه ظرفیت واقعی یک پاوربانک را به شما می‌گوییم. ماجرا از این قرار است که پورت USB پاوربانک که برای شارژ گوشی و سایر دستگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، در ولتاژ ۵ ولت عمل می‌کند اما به باید بدانید که ولتاژ باتری پاوربانک ۳.۶ یا ۳.۷ ولت است.  پس مدار داخلی پاوربانک شما وظیفه دارد ولتاژ باتری را از ۳.۷ ولت تا ۵ ولت بهبود و افزایش دهد.

این را هم فراموش نکنید پاوربانک‌های اصل و خوب آپشن‌های دیگری هم دارند (LED نمایش میزان شارژ – چیپست تشخیص دما – چیپست کنترل جریان ورودی و خروجی – چراغ قوه) که همه این موارد یک اندکی انرژی مصرف می‌کنند که این انرژی از ظرفیت خود پاوربانک استفاده می‌شود و در نتیجه همه‌ی ۱۰۰% توان موجود، تبدیل به شارژ باتری گوشی شما نمی‌شود. شاید کمی گنگ به نظر برسد. با عدد و رقم به شما ثابت می‌کنیم.

برای مثال اگر یک پاوربانک ۱۶۰۰۰ میلی‌آمپر ساعت ظرفیت اسمی داشته باشد کل توان پاوربانک مساوی است با:

۱۶۰۰۰ * ۳.۷ = ۵۹۲۰۰ میلی وات ساعت

همانطور که بالاتر گفتیم ولتاژ پورت یو اس بی پاوربانک ۵ ولت است، بنابراین مدار اصلی پاوربانک باید ولتاژ را از ۳.۷ تا ۵ ولت افزایش دهد و بدین ترتیب خروجی خواهد بود:

۵۹۲۰۰ / ۵ = ۱۱۸۴۰ میلی آمپر ساعت

باز در بالاتر گفتیم به دلیل مصرف انرژی توسط برخی آپشن‌ها و اینکه هیچ‌وقت بازده انرژی ۱۰۰% نیست این عدد را (در بهترین حالت و برای بهترین برندهای پاوربانک ضرب در ۰.۹ می‌کنیم.

۱۱۸۴۰ * ۰.۹ = ۱۰۵۶۵ میلی‌آمپر ساعت – ظرفیت واقعی پاوربانک

حالا این عدد را تقسیم بر ظرفیت باتری گوشی‌تان کنید. برای مثال اگر یک گوشی با باتری ۴۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی داشته باشید:

۱۰۶۵۶ / ۴۰۰۰ = ۲.۶۶ بار شارژ

گوشی شما ۲.۶۶ بار یا حدودا ۲.۵ بار کامل توسط این پاوربانک ۱۶۰۰۰ میلی‌آمپری شارژ خواهد شد.

۶. ظرفیت باتری گوشی یا تبلت شما

با توجه به ظرفیت اسمی و واقعی پاوربانک که در بالا به آن اشاره کردیم، همیشه باید مد نظر داشته باشید که پاوربانکی که می‌خرید بتواند گوشی‌تان را کامل شارژ کند. این روزها اکثر افراد دارای چند دستگاه هستند؛ موبایل، شاید موبایل دوم و تبلت. اگر تمایل دارید پاور بانکی بخرید که بتواند همه دستگاه‌هایتان را شارژ کند ظرفیت باتری همه آنها را جمع کنید و تقسیم بر ظرفیت اصلی پاوربانکی که می‌خرید کنید. به این مورد هم دقت کنید که اگر باتری گوشی‌تان از تکنولوژی شارژ سریع پشتیبانی می‌کند، می‌توانید پاوربانکی تهیه کنید که گوشی‌تان را به صورت سریع شارژ کند. البته پاوربانک‌هایی با این تکنولوژی کمی گران‌تر هستند، البته که چه کسی‌ست که نداند وقت طلاست!

تصویر پاوربانکی با قابلیت شارژ سریع

۷. تعداد و نوع پورت‌های پاوربانک

در مرحله اول باید دقت کنید که هم زمان نیاز به شارژ چند دستگاه دارید؟ اگر شما صاحب یک گوشی موبایل و یک تبلت هستید و همیشه نیاز دارید این دو را هم‌زمان شارژ کنید، پس حتما دقت کنید پاوربانکی انتخاب کنید که به تعداد مورد نیازتان پورت خروجی داشته باشد.

مساله مهم بعدی نوع پورت ورودی و خروجی آن است. اکثر پاوربانک‌ها با پورت میکرو USB شارژ می‌شوند و پورت خروجی آنها پورت استاندارد USB است. در برخی مدل‌ها پورت ورودی و خروجی USB Type-c است و این باعث می‌شود اگر گوشی دارید که شارژر اصلی آن دارای یو اس بی تایپ سی است، نیازی به کابل مجزا نداشته باشید.

برخی از پاوربانک‌ها هم هستند که خروجی USB مجزایی برای تکنولوژی‌های مختلف دارند. این خروجی‌ها معمولا با رنگ متفاوتی نمایش داده می‌شوند. مثلا برای خروجی دارای استاندارد Quick Charge 3.0 رنگ نارنجی در نظر گرفته می‌شود. در صورتی که گوشی شما از این تکنولوژی استفاده می‌کند باید برای شارژ سریع کابل را وارد این خروجی کنید تا حداکثر انرژی خروجی را داشته باشید.

۸. نوع باتری پاوربانک

شرکت‌های سازنده پاوربانک مثل موبایل‌ها از دو نوع باتری استفاده می‌کنند؛ لیتیم یون (Li-ion) و لیتیم پلیمر (Li-Po). اما فرق این دو در چیست؟ به طور خلاصه باید بگوییم اکثر شرکت‌های سازنده پاوربانک از باتری لیتیم یون استفاده می‌کنند چرا که هزینه کمتری در تولید دارد و البته از تکنولوژی قدیمی‌تری استفاده می‌کند اما همچنان کارایی لازم را دارد. پاوربانک‌های جدید همزمان با رشد استفاده لیتیم پلیمر در تلفن‌های همراه، از این تکنولوژی استفاده می‌کنند.

مقایسه باتری لیتیم یون (Li-ion) و لیتیم پلیمر (Li-Po) در پاوربانک‌ها

یک باتری لیتیم یون به دشارژ کامل نیاز ندارد و می‌تواند از جریان الکتریکی بالاتر برای شارژ و دشارژ بدون آسیب به باتری استفاده کند. در هنگام دشارژ افت ولتاژ کمی دارد و به دوره break-in نیاز ندارند. یک باتری لیتیم یون را می‌توان در هر زمان بی‌آنکه روی کارایی باتری اثر بگذارد شارژ کرد. اما چون باتری‌های لیتیم یون معمولاً دارای طول عمر شارژ/دشارژ ۳۰۰ تا ۵۰۰ چرخه هستند، اگر زود به زود و قبل از تخلیه شارژ شود طول عمر باتری پایین می‌آید. همچنین در صورت ادامه شارژ پس از پر شدن، باتری آسیب دیده و از عمر آن کاسته می‌شود به همین دلیل برای شارژ آنها از مدارهای محافظ هوشمند استفاده می‌شود تا پس از پر شدن، جریان شارژ قطع شود و باتری بیش از حد شارژ نشود.

در مقابل سلول‌های لیتیوم پلیمر معمولاً در بسته‌بندی‌های انعطاف‌پذیر ساخته‌شده از فویل که شکلی مشابه با بسته‌بندی‌های مواد غذایی دارند، به بازار عرضه می‌شوند. درحالی‌که یک باتری لیتیوم یون استاندارد نیاز به قاب برای کنار هم قرار دادن الکترودها دارد، باتری لیتیوم پلیمر از ورقه‌هایی برای این کار استفاده می‌کند که نیاز به تحت‌فشار قرار دادن ندارند. یک محفظه ساخته‌شده از فویل وزن را نسبت به محفظه‌های معمولی و سخت ۲۰ درصد کاهش می‌دهد. فناوری لایه‌نازک این امکان را فراهم کرده‌است که باتری‌ها در هر شکل دلخواهی طراحی‌شده و قابل جاسازی درگوشی‌های همراه و تبلت‌ها باشند. باتری‌های لیتیوم پلیمر به شکل بسیار نازک نیز و در حد ضخامت یک کارت اعتباری قابل ساخت هستند. سبکی وزن و بالا بودن توان مخصوص، باتری‌های لیتیوم پلیمر را تبدیل به انتخاب مورد علاقه این صنعت کرده است.

مشخصه‌های شارژ و تخلیه باتری‌های لیتیوم پلیمر با سایر سیستم‌های لیتیوم یون یکسان است و نیاز به شارژکننده اختصاصی ندارد. مسائل ایمنی نیز مشابه بوده و نیاز به مدارهای محافظ وجود دارد. جمع شدن گاز در حین شارژ کردن ممکن است باعث انبساط سلول‌های منشوری و کیسه‌ای شود و تولیدکننده‌های تجهیزات الکترونیک باید فضای اضافی را برای این انبساط در نظر بگیرند. ممکن است باتری‌های لیتیوم پلیمر در بسته‌بندی‌های فویل عمر کمتری نسبت به باتری‌های لیتیوم یون در بسته‌بندی‌های استوانه‌ای داشته باشند.

۹. زمان شارژ شدن پاوربانک

همانطور که اشاره کردیم یکی از موارد مهم هنگام انتخاب پاوربانک، دلیل خرید آن و محل استفاده از آن است. همواره باید این را در نظر داشته باشید که هر چه ظرفیت واقعی پاوربانک شما بیشتر باشد، زمان بیشتری برای شارژ آن نیاز دارید. این نکته‌ایست که خیلی‌ها در هنگام خرید یک پاوربانک به آن دقت نمی‌کنند و پاوربانک‌های با ظرفیت بالا را گزینه بهتری می‌دانند در صورتی که در استفاده روزمره، زمان کافی برای شارژ شدن آن را در نظر نمی‌گیرند.

عدد دقیقی برای زمان شارژ شدن یک پاوربانک نمی‌توان در نظر گرفت، برای مثال نمی‌توان گفت در همه پاوربانک‌ها به ازای هر ۲۵۰۰ میلی‌آمپر یک ساعت باید عملیات شارژ شدن انجام شود، چرا که به کابل شارژر، سری شارژر، آمپر شارژر، ولتاژ و خیلی موارد دیگر بستگی دارد. اما تقریبا با این فرمول می‌توانید به زمان حدودی شارژ پاوربانک‌تان پی ببرید:

میزان میلی‌آمپر پاوربانک / ۱۰۰۰ = میزان آمپر ساعت

میزان آمپر ساعت / آمپر جریان ورودی = ساعت مورد نیاز برای شارژ شدن پاوربانک

در جدول زیر می‌بینیم که اگر برای مثال ظرفیت پاوربانک شما ۵۰۰۰ میلی‌آمپر ساعت باشد، با شارژرهای مختلف چقدر طول می‌کشد تا شارژ شود.

ظرفیت پاوربانکمیزان آمپر ورودیزمان حدودی شارژ پاوربانک
۵۰۰۰ میلی‌آمپر ساعت۱ آمپر۵ ساعت
۵۰۰۰ میلی‌آمپر ساعت ۱.۵ آمپر ۳.۳ ساعت
۵۰۰۰ میلی‌آمپر ساعت ۲.۱ آمپر ۲.۳ ساعت
۵۰۰۰ میلی‌آمپر ساعت ۲.۴ آمپر ۲.۰۸ ساعت
۵۰۰۰ میلی‌آمپر ساعت ۵ آمپر ۱ ساعت

نکات مهم هنگام خرید پاوربانک؛ راه‌های افزایش طول عمر پاوربانک

خرید پاوربانک یک سمت ماجرا و نگهداری صحیح از پاوربانک سمت دیگر ماجراست. در بیشتر وقت‌ها هنگامی که یک وسیله جدید می‌خریم به راهنمای استفاده (به انگلیسی User Manual) آن دقت نمی‌کنیم. پیشنهاد اول ما همیشه این است که راهنمای استفاده وسایل خریداری شده را بخوانید. شارژر همراه هم مثل دیگر وسایل الکترونیکی شامل نکاتی برای نگهداری و افزایش طول عمر استفاده است.



همین ابتدای ماجرا بگوییم که تقریبا تمامی وسایلی که باتری تامین‌کننده انرژی آنها است، مقدار محدود و مشخصی سیکل شارژ و دشارژ (خالی شدن شارژ) دارند. این به این معنیست که پاوربانک شما تا ابد کار نخواهد کرد (مثلا یک پاوربانک بعد از ۱۰۰۰ بار شارژ شدن و دشارژ شدن دیگر کارایی قبل را نخواهد داشت). این قضیه برای باتری تلفن‌های همراه نیز به خوبی صدق می‌کند. نسبت به نحوه استفاده شما از تلفن همراه، باتری آن پس از مدتی دیگر کارایی قبل را نخواهد داشت و شما مجبور به تعویض آن هستید، اما در مورد پاوربانک‌ها شاید تعویض باتری مرسوم نباشد. به نکات زیر حتما هنگام تهیه یک پاور بانک و استفاده از آن دقت کامل داشته باشید:

امیدواریم این راهنمای خرید به شما در انتخاب بهترین پاوربانک با توجه به نیازتان کمک کرده باشد. همانطور که اشاره کردیم مهم‌ترین نکته در خرید پاوربانک، انتخاب یک برند معتبر و گارانتی معتبر است تا در طولانی مدت تجربه خوبی در استفاده از شارژر همراه‌تان داشته باشید. پیشنهاد می‌کنیم مطلب معرفی ۱۰ پاوربانک پرفروش بازار تا ۳۰۰ هزار تومان را مطالعه کنید.

۵/۵ - (۳ امتیاز)
خروج از نسخه موبایل