امروزه گسترش میانسالی در بین جوامع مختلف بیش از پیش باعث نگرانی شده است. با افزایش سن، میزان چربی بدن افزایش پیدا میکند که این موضوع در زنان بیشتر است. نکتهی مهمتر اینکه این چربی بیشتر در قسمت میانی بدن انباشته میشود. افزایش چربی شکمی یا چربی احشایی که از خطرناکترین نوع چربیها در بدن انسان است، باعث به خطر افتادن سلامتی و بروز بیماریهای مختلف در افراد میشود. چربی احشایی برخلاف چربی زیرپوستی، در فضاهای بین ارگانهای داخلی شکم قرار دارد. این نوع چربی خطر ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی و دیابت نوع دوم را افزایش میدهد. علاوه بر این ممکن است در زنان باعث ایجاد سرطان سینه شود. به دلیل اهمیت این موضوع در این مقاله به روشهایی برای کاهش این چربیها و لاغری شکم اشاره میشود.
چه عواملی باعث ایجاد چربی شکمی می شوند؟
وزن انسان تا حد زیادی توسط سه عامل اصلی تعیین میشود:
• میزان کالری دریافتی در طول روز
• میزان کالری مصرفی در فعالیتهای روزانه
• سن
اگر شما به مقدار زیادی غذا بخورید و فعالیت کمی انجام دهید، وزن شما ممکن است افزایش یابد و به دنبال آن شاهد افزایش چربی شکمی خواهید بود.
همچنین با افزایش سن و عدم انجام فعالیتهای ورزشی، حجم عضلات به آرامی کاهش پیدا میکنند، در حالیکه چربی بدن افزایش مییابد. همچنین گفته میشود که ژنتیک هم میتواند در افزایش چربی شکم نقش داشته باشد.
۷ روش مؤثر برای لاغری شکم
شما میتوانید تعداد زیادی حرکات درازنشست، کرانچ یا هر تمرین دیگر مربوط به شکم انجام دهید اما انجام این تمرینات به تنهایی تأثیری در کاهش میزان چربی شکمی نخواهد داشت. اگرچه کاهش این چربیها کمی مشکل است اما داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل همراه با تمرینات منظم و مناسب ورزشی میتواند تأثیر چشمگیری در لاغری شکم داشته باشد.
۱. داشتن رژیم غذایی سالم
مواد غذایی همچون سبزیجات، میوهها، غلات کامل و منابع پروتئینی مانند تخممرغ، مرغ و ماهی مصرف کنید. مصرف لبنیات کم چرب را فراموش نکنید. مصرف به اندازهی چربیهای مفید که در مغزها و روغن زیتون و نارگیل یافت میشوند نیز ضروری است.
از سوی دیگر برای لاغری شکم باید میزان مصرف غذاهای فراوری شده و غذاهای حاوی شکر و چربیهای اشباع را محدود کنید.
۲. کاهش مصرف نوشیدنیهای قندی و آبمیوهها
نوشیدنیهای قندی بخاطر قند بالایی که دارند حاوی کالری بالایی هم هستند که مصرف مداوم و زیاد آن باعث افزایش چربی شکم میشود. آبمیوهها هم با وجود داشتن ویتامینها و مواد معدنی، کالری بالا و قند بالایی دارند. به جای مصرف این نوشیدنیها میتوان مقدار کافی از میوهها را نوشجان کرد. همچنین نوشیدن آب فراوان که باعث افزایش متابولیسم و در نهایت لاغری شکم میشود هم مفید خواهد بود.
۳. کنترل حجم وعدههای غذایی
با وجود انتخاب غذاهای سالم، باید به مقدار و حجم غذای مصرفی در هر وعده توجه کرد. به عبارتی دیگر برای کاهش وزن و لاغری شکم باید میزان کالری دریافتی از طریق وعدههای غذایی را کاهش و میزان کالری مصرفی از طریق فعالیتهای فیزیکی و ورزش را افزایش داد.
۴. نوشیدن چای سبز
چای سبز حاوی کافئین و آنتیاکسیدان است که باعث افزایش متابولیسم در بدن میشود. نوشیدن چای سبز در کنار ورزش تاثیر بیشتری در لاغری شکم دارد.
۵. افزایش فعالیتهای فیزیکی
افزایش فعالیتهای فیزیکی در طول روز و انجام تمرینات ورزشی به صورت مداوم، نکتهی دیگری است که برای لاغری شکم باید به آن توجه کرد. انجام فعالیتهای هوازی مانند پیادهروی، دویدن و انواع دیگر آن باعث کاهش میزان چربی شکمی و افزایش توان قلبی عروقی فرد میشود. همچنین انجام تمرینات قدرتی، ۲ تا ۳ روز در هفته باعث افزایش قدرت بدنی و بافت عضلانی در بدن میشود. افزایش درصد عضله باعث افزایش متابولیسم در بدن و در نهایت کاهش چربیها میشود.
۶. کاهش استرس
استرس میتواند با تحریک غدد فوق کلیوی باعث تولید «کورتیزول» شود. کورتیزول به عنوان هورمون استرس هم شناخته شده که افزایش این هورمون باعث افزایش چربی شکم میشود. تحقیقات نشان میدهند سطح بالای کورتیزول اشتها را افزایش میدهد. برای کاهش استرس فعالیتهایی مانند یوگا یا مدیتیشن میتواند مفید باشد.
۷. خواب کافی
خواب نقش مهمی در ابعاد مختلف سلامت فردی از جمله حفظ تناسب اندام دارد. مطالعات نشان میدهند که نداشتن خواب کافی میتواند منجر به افزایش وزن و چاقی شکم شود. کمبود خواب هورمونهای استرس را هم در بدن بالا میبرد. بنابراین خواب کافی و با کیفیت میتواند از مهمترین نکات در جهت کاهش وزن و بهبود سلامت فردی باشد.
در پایان
برای لاغری شکم هیچ راه جادویی و میانبری وجود ندارد. انجام فقط یکی از روشهای بالا به تنهایی مؤثر نیست. داشتن نظم، تعهد، پشتکار و سبک زندگی سالم در طولانی مدت، میتواند مهمترین نکته در جهت بهبود سلامتی و رسیدن به تناسب اندام باشد. رسیدن به تناسب اندام و حفظ آن کار آسانی نیست و لازمهی آن تغییر عادات و سبک زندگی و داشتن تداوم در مسیر است.
منابع: healthline . mayoclinic . health.harvard